Σήμερα 3 Νοεμβρίου η εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Η εορτή  αυτή επικράτησε ως «του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου » καθώς τέτοιον καιρό ξεκινούσε η σπορά. Συνήθως η γιορτή ήταν η αφετηρία της σποράς. Την ημέρα αυτή μετά την Θεία Λειτουργία ο ιερέας διαβάζει την ευχή των σπορίμων. Με την ευκαιρία αυτή η σημερινή ανάρτηση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα ερείπια του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά του χωριού Μιτσερό στην περιοχή Μαυρόβουνος.

Μικρός μονόκλιτος ναός κτισμένος με κροκάλες και τοπική πέτρα του βουνού διαστάσεων: βόρεια 11.40 μ. και εσωτερικό πλάτος 3.20 μ. Το πάχος του βόρειου τοίχου είναι 0.80 μ. Φέρει ημικυκλική, εσωτερικά, αψίδα, η οποία ορίζεται σε 0.50 μ. από το βόρειο τοίχο και 0.80 μ. από το νότιο με ακτίνα 0.80 μ. Εξωτερικά η αψίδα εγγράφεται σε ορθογώνιο μήκους 0.55 μ. σε 1 μ. από το νότιο τοίχο.

Ο ναός επιδιορθώθηκε το 1769, σύμφωνα με καταχώρηση στον Κτηματικό Κώδικα της Αρχιεπισκοπής. Αργότερα, σε άγνωστο χρόνο, κατέπεσε σε ερείπια και η επώνυμη εικόνα του Αγίου Γεωργίου μεταφέρθηκε στο καθολικό της μονής του Αγίου Παντελεήμονος. Όπως υποστηρίζεται, η μεταφορά της εικόνας έγινε μετά που ο παρακείμενος μικρός οικισμός επλήγη από επιδημία πανούκλας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο με το προσωνύμιο Κατάμης.

Παραδόσεις – Μαρτυρίες

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο ναός υπήρξε μετόχι της γειτονικής μονής του Αγίου Παντελεήμονα Αχεράς. Ο  Ανδρέα Χατζηγεωργίου (γεν. το 1936) διασώζει παλαιότερη μαρτυρία των γονέων του, αλλά και άλλων κατοίκων, σύμφωνα με την οποία, όταν το χωριό βρισκόταν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, κτυπήθηκε από πανώλη (πανούκλα). Το θανατικό θέρισε τους κατοίκους και μόνο μία οικογένεια σώθηκε, η οποία μετοίκησε στο γειτονικό χωριό της Μαλούντας.

Η Εικόνα του αγίου: 1684 (Διαστάσεις: 105 Χ 80 εκ.) Ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται στον τύπο του Διασορίτη (να περνά μέσα από λίμνη) νεαρός και αγένειος σε κατενώπιον στάση, καθήμενος σε άσπρο άλογο. Φορεί πράσινο χιτώνα, θώρακα και ερυθρό μανδύα που ανεμίζει προς τα δεξιά. Στα πόδια φορεί ερυθρές δρομίδες. Με το δεξί χέρι κρατεί τα χαλινάρια του αλόγου του και με το αριστερό κοντάρι. Φέρει έξεργο χρυσό φωτοστέφανο διακοσμημένο με φυτικό διάκοσμο και τρεις ρόδακες. Στα καπούλια του αλόγου κάθεται ο γιος της χήρας που απελευθέρωσε ο Άγιος από τους Σαρακηνούς, κρατώντας στο δεξί χέρι μαντήλι και στο αριστερό λαγήνι με το οποίο κερνούσε κρασί τον αμηρά της Κρήτης. Περιμετρικά στο πάνω μέρος της εικόνας παριστάνονται δώδεκα επεισόδια σε μικρογραφία από το συναξάρι του Αγίου. Φέρει τον ονομαστικό τίτλο σε μεγαλογράμματη με ερυθρά γράμματα γραφή: «Ο ΑΓΙΟS ΓΕΩΡΓΙΟS Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟS» και την επιγραφή σε μεγαλογράμματη με μαύρα γράμματα γραφή: «ΔΕΗCΙC ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ C(ΟΥ) … (ΚΑΙ ΤΗC CΥΖΗΓΟΥ) ΑΥΤΟΥ ΛΕΝΟΥC ΚΑΙ CΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΟC(ΚΥΝΗΤΟΥ) ΑΧΠΔ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ ΧΕΙΡ». Το βάθος είναι πάνω χρυσό και κάτω αποδίδεται φυσικό τοπίο. Έργο του Ιωαννικίου, μητροπολίτη Κιτίου (1679/80 -1704). Η εικόνα βρίσκεται στο εικονοστάσι της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Αχεράς.

(Τα κέιμενα είναι απο το βιβλίο «Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Μιτσερού» του κ. Γεωργίου Παναγή)

 

 

Advertisements